Skoči na glavno vsebino

V mesecu novembru smo se z učenci izbirnega predmeta Odkrivajmo preteklost domačega kraja seznanili s projektom KROKUS. Gre za projekt sajenja čebulic rumenega žafrana v spomin milijonu in pol judovskih otrok, ki so umrli med holokavstom, in v spomin tisočim drugih otrok, ki so prav tako bili žrtve nacističnih grozodejstev. Na ta način ti otroci niso pozabljeni, njihov spomin in zgodbe pa se ohranjajo tudi za prihodnje generacije. Rumene cvetlice spominjajo na rumene zvezde, ki so jih bili Judje pod nacističnim režimom prisiljeni nositi.

Čebulice smo posadili v cvetlična korita in jih do meseca decembra postavili v hladen, temen prostor. Nato pa jih bomo opazovali ob cvetenju konec januarja.

Namen projekta je med učenci ozavestiti nevarnost rasizma in nestrpnosti. Učenci se začnejo zavedati pomena vključenosti in spoštovanja vseh ljudi, ne glede na raso, narodnost, invalidnost, ali versko prepričanje.

Aktivnosti v povezavi s projektom bodo potekale skozi celo šolsko leto. V mesecu decembru se bodo v projekt aktivno vključili tudi devetošolci. Še posebej bomo obeležili 27. januar, svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Related Images:

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost